Groot en stil
Zweden is echt een groot land, tenminste, vergeleken met Nederland. Groot en rustig. Als ik zeg dat Zweden ongeveer tien keer groter is dan Nederland en er ongeveer de helft van de mensen wonen dan in Nederland zul je misschien al een idee krijgen waar ik heen wil. Västerås is hier de zesde grootste stad en heeft net iets minder inwoners dan de stad Apeldoorn. Men zegt dat Eindhoven een uit de kluiten gegroeid dorp is, maar dat heb ik nooit echt zo ervaren. Hier, deze enorm grote stad in Zweden geeft mij dat gevoel veel meer. Hoewel ik eigenlijk niemand ken kom ik toch overal waar ik ga bekenden tegen. Of ik nu op de universiteit zit, waar ik natuurlijk relatief veel mensen ken, of door de stad slenter op zoek naar een lekker kopje koffie met wat vrienden. Zelfs achter de kassa kom je bekende tegen. Nog geen vijf minuten lopen en ik zit in het stadscentrum, terwijl als ik de andere kant op loop ik binnen tien minuten al in een heerlijk bos terecht kom. En voor een stad, vind ik dit wel een erg dorps gevoel waar ik natuurlijk vol op van geniet! (Ik kan niet genoeg B.O.O.M.en om me heen hebben ;-) )
Ik woon echt heel dicht bij de universiteit, maar toch moet ik een vrij 'drukke' straat oversteken en vervolgens door een wat rustigere wijk. Nu komt het wel eens voor dat ik een paar auto's zie rijden en wat mensen in de tuin zie werken op een mooie zaterdag, maar meestal is het er zo stil... Beesten die normaal weggedoken in het bos horen te zitten lopen hier gewoon door de wijk. Zo is er een facebook voor een konijn genaamd 'hülphert' dat ik al verschillende keren door de tuinen heb zien lopen. En toen ik een paar dagen terug naar richting de campus liep hoorde ik ineens een raar geknaag vlakbij. Bleek er een eekhoorn op de rand van een schutting heerlijk zijn nootje op te peuzelen. Ik was op twee meter afstand en nog vond hij dat geen gevaar. Natuurlijk wilde ik daar een foto van maken, maar het openen van mijn rits was blijkbaar wel erg gevaarlijk... Helaas, was een leuke foto geweest van zo'n lief beestje.
Hoewel het hier buiten erg rustig is, is het achter de schermen toch erg druk! Afgelopen weken was ik zo druk bezig, dat hier een berichtje plaatsen steeds geen prioriteit had. Nu heb ik even een gaatje gevonden en ben dus maar begonnen. Al denk ik dat ik nu wel laat ga zijn voor m'n 'fika' met Ida en Johanne... Ach, ik moet mijn fans ook tevreden houden is het niet? ;-)
Maar afgelopen dagen ben ik druk bezig geweest met het runnen van mijn projecten. Best interessant, maar toch ook wel lastig hoor. En in m'n vrije tijd moet ik natuurlijk nog wat sosciale contacten onderhouden en activiteiten organiseren. Gelukkig gaat dat vrij goed samen. De mensen met wie ik graag op trek helpen ook lekker mee met die activiteiten. Deze week het 'Oktoberfest' gaat volgens mij echt heel gezellig worden! Gister stonden we al de hele middag in de keuken lekkere 'apfelstrudle' (die echt onwijs lekker is geworden), 'pretzels' en 'leebkuche' te maken met een erg gezellig team. Deze zullen deze week verkocht worden en van de opbrengst zullen we vrijdag een gratis ticket voor de sitning krijgen. Lekker duits bier drinken, duitse liedjes zingen en duits eten nuttigen. Dat kan toch alleen maar goed gaan?
Dan ga ik nu weer vlug verder genieten van het drukke leven wat ik hier leid.
Hej då!
Wat is een 'fika'?
Oeps... sorry, vergeten uit te leggen.
Fika is eigenlijk een fancy woord voor een thee-kransje. In Nederland klinkt dat nogal vrouwelijk, maar hier doen ze dat erg graag. Zo rond een uur of vier lekkere kop thee met wat lekkers erbij. 'praten over afvallen' is mij de eerste dag hier verteld ;-)
Mijn ervaring is dat het gewoon erg gezellig een beetje zinloos kletsen over koetjes en kalfjes. Momentje rust dus!
klinkt goed, is het niet?
grtz!
Zelf Lebkuchen maken?? Ben benieuwd hoe je dat doet!
Wil ik ook wel leren ;-)
Eric v#
Fijn dat Je ons op de hoogte houdt van jouw belevenissen. En wat een leuke verhalen schrijf je ons
echt super. Wij kijken alweer uit naar het volgende verhaal. Verder heel veel succes in Zweden. Gr. O en O
Bier her, bier her, oder ich fall um, joechey!
Klinkt goed allemaal.. Veel plezier vrijdag!
En goed hoor.. Dat je ook studeert ;)
Groetjes Marlous